Καλοκαιρινές αναμνήσεις, χρώματα, αρώματα και αγκαλιές !

Οι οικογενειακές διακοπές  είναι προ των πυλών και τα παιδιά δεν μπορούν πια να κρύψουν την ανυπομονησία τους . Ονειρεύονται τη θάλασσα και τα παιχνίδια που θα κάνουν με το νερό , καταστρώνουν σχέδια για το πώς θα περνούν τη μέρα τους ,τι παιχνίδια θα παίζουν , πόσα παγωτά θα τρώνε μέσα στην ημέρα, τι ώρα θα κοιμούνται το βράδυ , πόσες βόλτες θα κάνουν με τη μαμά και το μπαμπά .. !

Τα παιδιά μας μιλούν συνέχεια και είναι σχεδόν μαγικός ο τρόπος που μας βάζουν στα όνειρα και τις επιθυμίες τους . Αν ακούσουμε προσεχτικά   θα δούμε ότι για το καλοκαίρι  εκφράζουν την ανάγκη για  συγκεκριμένα πράγματα : ελευθερία, παιχνίδι και συναισθηματική επαφή με τη μαμά και το μπαμπά   .

Και οι γονείς όμως περιμένουν  και έχουν ανάγκη τις καλοκαιρινές διακοπές .Ακόμη και αν οι απαιτήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών  παραμένουν αυξημένες- ειδικά όταν υπάρχουν βρέφη και νήπια στην οικογένεια- οι γονείς προσδοκούν ότι  η σωματική , διανοητική και ψυχική κόπωση  που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα υποχωρήσει με την καλοκαιρινή ανάπαυλα . Επιπλέον, οι γονείς που δουλεύουν πολλές ώρες και κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν έχουν αρκετό χρόνο με τα παιδιά , επιθυμούν  να ζήσουν και να χαρούν τα παιδιά τους .

Πράγματι , κατά τη διάρκεια των διακοπών έχουμε τη δυνατότητα να διασκεδάσουμε και να ξεκουραστούμε ως οικογένεια  δημιουργώντας την ίδια στιγμή μοναδικές αναμνήσεις για τα παιδιά μας :

Απολαμβάνουμε μαζί τη  Θάλασσα!

Τα παιδιά λατρεύουν το νερό ! Η παραλία σε μια στιγμή μετατρέπεται σε ένα μοναδικό σκηνικό δράσης, πειραματισμού και ελεύθερης έκφρασης . Τα παιδιά μας θέλουν δίπλα τους να τα παρακολουθούμε να κατακτούν νέες δεξιότητες( βουτιές, κολύμπι χωρίς μπρατσάκια και τόσα άλλα που μπορεί να καταφέρουν)  να χαιρόμαστε και να γελάμε  μαζί τους. Και την επόμενη στιγμή θέλουν να μετατρέψουμε την ακροθαλασσιά σε παλάτι ή κάστρο ή πολιτεία ή … και να το χαλάσουμε και μετά πάλι από την αρχή γιατί σημασία έχει ότι είμαστε μαζί !! Αλλά τα παιδιά μας θέλουν δίπλα τους και τη στιγμή που παρατηρούν τη φύση και ενσωματώνουν πληροφορίες  από το περιβάλλον διευρύνοντάς και με αυτόν τον τρόπο τους ορίζοντες τους .

Διαβάζουμε μαζί!

Το μεσημέρι μετά από ένα πρωινό γεμάτο δράση στην παραλία είναι μια καλή ευκαιρία για να περάσουμε την ώρα μας σε πιο χαλαρούς ρυθμούς . Είναι μια καλή στιγμή για να διαβάσουμε μαζί βιβλία ή να ξεφυλλίσουμε περιοδικά . Επιλογές που έχουμε και αρέσουν στα παιδιά είναι να περιγράφουμε τις φωτογραφίες που βλέπουμε ή να χρησιμοποιούμε τις εικόνες των βιβλίων και των περιοδικών για να φτιάξουμε  τις δικές μας ιστορίες ! Μπορούμε ακόμη εμείς να διαβάζουμε ένα παραμύθι και το παιδί την ίδια στιγμή να ζωγραφίζει ! Διασκεδάζουμε και δημιουργούμε μαζί με το παιδί μας . Τα οφέλη από αυτές τις δραστηριότητες είναι και πάλι πολλαπλά : αναπτύσσεται η δημιουργικότητα των παιδιών , εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο τους  και βελτιώνεται η ικανότητα τους στον προφορικό λόγο  ενώ παράλληλα ανασυνθέτουν γνώση που ήδη έχουν κατακτήσει από προηγούμενες εμπειρίες!  Αλλά ίσως το πιο ουσιαστικό είναι ότι πάντα θα θυμούνται  εκείνα τα μεσημέρια που ξαπλωμένοι στο κρεβάτι διαβάζαμε μαζί τα αγαπημένα τους βιβλία ..

Ας ονειροπολήσουμε !

Ξαπλωμένοι στην παραλία το βράδυ κοιτάζοντας τον έναστρο ουρανό  γινόμαστε αστροναύτες που κατακτούμε νέους πλανήτες ή κοσμοπειρατές σε  μακρινά νησιά ή … μοιραζόμαστε τις δικές μας αναμνήσεις από τα παιδικά μας καλοκαίρια και τα παιδιά μας παρακολουθούν να γινόμαστε και πάλι παιδιά με έναν διαφορετικό τρόπο αυτήν τη φορά !

Καρτ ποσταλ !

Αγοράστε με τα παιδιά κάρτες από τον προορισμό στον οποίο βρίσκεστε !  Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν σε ποια πρόσωπα θέλουν να στείλουν τις κάρτες (φίλους από το σχολείο  , νονά, συγγενείς ) βοηθήστε τα να ετοιμάσουν τις κάρτες και ταχυδρομήστε τις !! Τα παιδιά μαθαίνουν ότι η επικοινωνία που  είναι βασικός πυλώνας στις ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να έχει πολλές μορφές !!

Χρόνος για τη μαμά και το μπαμπά!

Αγαπημένοι γονείς.. εσείς που καθημερινά προσπαθείτε με χίλιους τρόπους για τα παιδιά σας ,  βιώνοντας μια εξαιρετικά απαιτητική πραγματικότητα , δώστε λίγο χρόνο και στη μεταξύ σας σχέση. Μία καλή επιλογή μπορεί να είναι ένα ξενοδοχείο φιλικό για παιδιά , όπου θα έχετε τη δυνατότητα να μείνετε λίγο οι δύο σας όσο τα παιδιά θα διασκεδάζουν με τις παιδαγωγούς του ξενοδοχείου . Αν πάλι και στις  διακοπές θα φροντίζετε αποκλειστικά εσείς τα παιδιά, τα βράδια που εκείνα αποκαμωμένα αλλά ευτυχισμένα θα κοιμούνται γλυκά, εσείς θα μπορείτε να  απολαύσετε λίγο δικό σας χρόνο!

 

Ο χρόνος που θα περάσουμε μαζί, τα αστεία που θα κάνουμε, τα παιχνίδια που θα παίξουμε , τα συναισθήματα που θα μοιραστούμε, αλλά και οι γεύσεις που θα δοκιμάσουμε , τα τοπία που θα πρωτοαντικρίσουμε, τα σχέδια μας για το μέλλον, όλα αυτά είναι η οικογένεια μας. Είναι οι κοινές μας αναμνήσεις, οι εσωτερικοί προορισμοί των παιδιών μας που πάντα θα μπορούν να επιστρέφουν για να ¨δροσιστούν¨ …

 

MY FAMILY NEST
Κέντρο για την Οικογένεια
Ψυχοθεραπεία-Εκπαίδευση -Έρευνα

Αλεξάνδρα Χατζησταύρου
Επιστημονική Υπεύθυνη

 

 

Powered by: 
Neizok Labs
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram