Η συμβολή της μουσικής στη διαδικασία της μάθησης

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση της μουσικής  στη σχολική  εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στο μαθησιακό προφίλ των μαθητών.

.Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης, η μουσική αποτελεί μια μορφή νοημοσύνης, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει και κάποιες άλλες μορφές .Πιο συγκεκριμένα , σύμφωνα με το Gardner οι κατηγορίες είναι :  γλωσσική νοημοσύνη (linguistic),λογική-μαθηματική  νοημοσύνη(logical-mathematical),χωρική νοημοσύνη(spatial), μουσική νοημοσύνη(musical), κιναισθητική νοημοσύνη( bodily kinaesthetic), διαπροσωπική(interpersonal), ενδοπροσωπική (intrapersonal) .Η μουσική νοημοσύνη αλληλεπιδρά και συνεργάζεται με τη γλωσσική , τη λογική-μαθηματική αλλά και τη χωρική νοημοσύνη. Σύμφωνα με το Gardner ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύσσουν όλες τις μορφές νοημοσύνης .

 

Η μουσική  αποτελεί ένα ποικιλόμορφο σύστημα συμβόλων . Η ερευνητική μελέτη στο πεδίο αυτό, διερευνά το βαθμό στον οποίο η διαδικασία πρόσληψης και αποκωδικοποίησης αυτής της συμβολικής γλώσσας σχετίζεται με τη γνωστική διαδικασία. Η μελέτη -μέσω της εργαστηριακής παρατήρησης- της χρήσης της μουσικής ως ¨εργαλείο ¨ στη διαδικασία της μάθησης, υποστηρίζεται από τρείς σημαντικές διαπιστώσεις .Πρώτον είναι γνωστό ότι η διαδικασία της μάθησης βασίζεται στην επανάληψη γνωστικών μοτίβων. Δεύτερον, αναλύοντας τη γλώσσα της μουσικής διαπιστώνουμε ότι στην ουσία αποτελείται από ένα σύνολο ρυθμικών και μελωδικών μοτίβων .Τέλος,  γνωρίζουμε ότι η μουσική προϋπάρχει της γλωσσικής επικοινωνίας αλλά παράλληλα εμπεριέχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν , όπως το τονικό ύψος, τις δυναμικές , το ρυθμό , το μοτίβο .

Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου έχει δείξει συγκεκριμένες περιοχές που σχετίζονται άμεσα με τη μουσική .Αν οι περιοχές αυτές δεχτούν μουσικά ερεθίσματα, τότε  το νευροβιολογικό τους υλικό θα αυξηθεί και η δυνατότητα οι περιοχές αυτές να επικοινωνήσουν με άλλα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν άλλες σημαντικές λειτουργίες θα αυξηθεί δραματικά .

Πιο συγκεκριμένα, η εκμάθηση της μουσικής  μπορεί να ενισχύσει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Σύμφωνα με έρευνες, παιδιά ηλικίας 4-6 χρόνων που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής για τουλάχιστον ένα χρόνο έχουν παρουσιάσει αισθητά καλύτερα επίπεδα μνήμης σε ανάλογα τεστ , από  συνομήλικα παιδιά που δε δέχτηκαν μουσική εκπαίδευση .

Παράλληλα, η χρήση της μουσικής μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της προσοχής. Τραγούδια , ρυθμικά ή μελωδικά μοτίβα μπορούν να τραβήξουν την προσοχή των μικρών μαθητών δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία .

Τέλος, η μουσική μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες . Μέσα από τη μουσική ομάδα τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν τους συμμαθητές τους, να περιμένουν τη σειρά τους , να συνεργάζονται για να παίξουν το τραγούδι ή τη μελωδία που τους αρέσει .Αυτή η ομαδική δημιουργική διαδικασία ενισχύει την αυτοεκτίμηση τους ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σχέσεις, να επικοινωνήσουν λεκτικά και μη λεκτικά  να ανακαλύψουν και να διευρύνουν τις ικανότητες τους.

 

MY FAMILY NEST
Κέντρο για την Οικογένεια
Ψυχοθεραπεία-Εκπαίδευση -Έρευνα

Αλεξάνδρα Χατζησταύρου
Επιστημονική Υπεύθυνη

Powered by: 
Neizok Labs
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram